Átirányítások (alias)

Nagymértékű rugalmasságot, egyszerűsítést tesznek lehetővé az átirányítások. Talán a legismertebb átirányított cím az info@: az erre a címre érkező levelek minden illetékes postafiókjába kézbesítésre kerülnek (például minden ügyfélszolgálati munkatárs).

Gyűjtő címek

Az info@ mellett praktikus átirányítások például a szamlazas@, support@ (technikai segítség nyújtás), ertekesites@, raktar@, és még hosszan lehetne sorolni. Az alkalmazott átirányítások nyilván függenek egyrészt a cég tevékenységétől, másrészt a cég méretétől is.

A fent említett, ún. gyűjtő címek elsődleges előnye a könnyű megjegyezhetőség egy partner vagy ügyfél számára (könnyebb megjegyezni, hogy a KisKer Kft esetén számlázási kérdésekben a szamlazas@kisker.hu címre kell írni, mint a kovats.marika@kisker.hu címet), másrészt a rugalmasság: ha személyi változások vannak a felelősségek terén elegendő az átirányítást módosítani (például Kováts Marika jövőben nem foglalkozik partnerek számlázási kérdéseivel, hanem helyette Horvát Adél feladata lesz: a partnereket nem kell értesíteni a változásról).

Személyes átirányítások

A gyűjtő címek mellett egy-egy személynek is lehet akár több átirányítás is a postafiókba.

  • családnev.keresztnev@, keresztnev.csaladnev@
  • nem egyértelmű írásmód esetén több változat (pl. kovacs@, kovats@)
  • rövidebb email változatok - például névjegyre (ikiss@)
  • becenevek használata, például barátok számára (bogyo@)

Összefoglalva az átirányítások lehetővé teszik, hogy színesebben adhassuk meg email elérhetőségeinket, alkalomhoz megfelelően (külföldi személynek, barátoknak,...)

Külső átirányítások

Általában praktikus gyakorlat, ha egy személynek csak egy postafiókja van, melyre az email címei átirányítódnak.

A személyes átirányítások tovább fokozhatók: ha Kiss Józsefnek a hobbija a kaktusz gyűjtés és tagja a kaktusz klubnak, melynek internetes elérhetősége www.kaktusz.hu, lehetőség van például jozsi@kaktusz.hu email címet a kissj@netalfa.hu címre továbbítani. Előnyök: hobbi kapcsán nem a céget képviseli, saját, személyre szabott címe van, ugyanakkor nem kell több postafiókot figyelnie, hogy érkezett-e új levele, mindent egy helyen tud tartani. A fejlettebb levelező programok lehetővé teszik a feladó kiválasztását egy email elküldése előtt.

Nyomtatás